Vineri seara reusim sa ne strangem trei oameni hotarati sa incercam zapada de pe Valea Vinului: Voichita, Vlad si subsemnatul. Aranjam cumva schiurile si rucsacii, este destul de frig. Ne gandim putin l-a salamul de biscuiti pe care Voichita l-a pregatit ca de obicei cu mult drag, dar care, in valtoarea evenimentelor a ramas acasa la ea. Este trecut de ora 19 si ne grabim. Ajungem tarziu in noapte la Valea Vinului; spre saua Curatel traseul este prietenos. Facem abstractie de intrarea pe vale care este plina de gheta si apa. In curand putem sa alunecam pe schiuri si deplasarea se face cursiv. Urmam varianta de iarna.
O scurta masa ne improspateaza puterile; la iesirea in culme ne intampina vantul rece. Ne miscam iute, simtim parca cum refugiul din sa se apropie de noi. Pe la ora trei (miez de noapte) trecem pragul Curatel-ului. Doi iubitori ai muntelui erau in fata noastra cu circa 3-4 ore, cum urma sa aflam repede. Mai placuta a fost intalnirea cand ne-am dat seama ca ne "intalnisem" in aceasta toamna in Fagaras; ei pe Dragus, noi pe Zanoaga. Ne urmariseram reciproc din priviri si aparate foto. Apoi ne-am "re-intalnit" pe alpinet. Mergand pe schiuri admiram frumusetea urmelor simetrice pe care le-au lasat cei doi, Vlad si Tibi. Ne gandeam la ei ca la echipa de sprijin si chiar asa a fost; ne-au intampinat cu o camera incalzita, supa calda, apa etc.
A doua zi facem strategia de atac: pana pe Ineu. Se arata o zi superba, soarele se ridica pe cer, vizibilitatea este excelenta.
Atacam panta de deasupra refugiului; in scurt timp acesta ramane in urma.
Ne revedem din nou cu frumusetile acestor muntii numiti, pe merit, "Fagarasii Transilvaniei".
In curand facem cunostiinta si cu vantul rece ca gheata care ne aminteste de legile muntelui.
In orice directie intorci privirea, razele soarelui scalda in lumini mirifice versantii plini de zapada ai Muntilor Rodnei. Versantul este in mare parte acoperit cu gheata. Este greu de urcat cu schiurile. Prima echipa urca la coltari, pe la jumatatea drumului Voichita si Vlad gasesc un loc de popas pentru schiuri. Desi le mai iau si in spate, eu insist sa le duc cu mine, cu gandul la panta frumoasa de sub Ineu.
Varful nu se lasa mult asteptat; calatoria a fost frumoasa, vantul a sculptat si el putin in fetele noastre. Ma gandesc la partea buna a lucrurilor; e prima data in acest sezon rece cand am sa schimb rapid mai multe straturi de celule de pe nas. De obicei primele ingheturi le aveam la degetele mainilor. "Descalec" si urc cu atentie ultima lungime.
In curand ajung si ceilalti.
Imbratisez cu drag crucea simbol de pe varf.
Despre coborare ce as putea spune; gheata ma supune la eforturi uriase uneori, este o alunecare dura, dar plina de bucurie. Doua, trei portiuni scurte in care trebuie sa trec la bocanc. Multe derapaje controlate; ici colo un popas pentru o gura de ceai cald si ceva dulciuri.
Seara ne strangem la gura sobei; din pacate echipa de sprijin se retrage catre casa (din motive obiective). Povestim in timp ce-si strang echipamentul. Ne facem planuri de viitor. Ii petrec pana in fata refugiului pentru a le imortaliza plecarea.
Duminica dimineata soarele ne intampina cu drag.
Pornim pe picior in jos. Ajungem la indicatorul traseului de iarna de unde incep drumul de tractor. Panta este superba, alunecam la vale foarte placut.
Ne-au incetinit (pe unii i-au aruncat de tot, cel putin in cazul meu) doar bolovanii care isi fac aparitia in partea de jos. Ne luptam inca o data cu marea de apa si gheata.
Pe vale este destul de frig; ne grabim sa ajungem la soare. Un scurt popas langa borcut-ul de la marginea drumului sa ne improspatam fortele cu putina mancare si lichide calde. Spre seara ajungem acasa obositi, dar cu inimile pline de bucurie. Multumim, inca o data, Muntelui pentru gratia sa.
Povestea in imagini by Sancra.